Marinturk bülteni’nde IRMAK YACHTING

Marinturk Bülten Eylül – Ekim – Kasım 2016 sayısında biz, IRMAK YACHTING de var.

– Merhabalar, Bayan Yukari Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba Japonya Osaka’da doğdum. İletişim Fakültesi okudum, mezun olduktan sonra reklam şirketinde çalıştım. 2010 yılına kadar Japonya’da yaşadım ve ardından ortak arkadaşımız aracılığı ile Güçlü Bey ile tanıştım ve Türkiye’ye geldim. 2014 temmuz ayına kadar İzmir’de yaşadım.

– Sizi daha yakından tanımak isteriz, bize hobilerinizden bahseder misiniz?

Kitap okumak, yelken ve fotoğrafçılık. Üniversitedeyken fotoğrafçılık üzerine de eğitim aldım. Gittiğim her yer de fotoğraf çekerim. Hatta şu anda kendi misafirlerimiz için bir fotoğraf yarışması düzenledik. IRMAK YACHTING ile tura çıkan misafirlerimiz çektikleri fotoğrafları bize iletmelerini istiyoruz. Ve iletilen fotoğraflardan jüri eşliğinde seçilen en güzel fotoğrafın sahi- bine 1 hafta ücretsiz tekne gezisi hediye edeceğiz.

– Türkiye’de yaşamaya uyum sağlayabildiniz mi?

Uyum konusunda çok fazla sorun yaşamadım çünkü daha önce dil öğrenmek ve tatil amaçlı olarak birçok kez geldim. Ama şaşırdığım birkaç olayı sizinle paylaşabilirim. Japon kültüründe zaman kavramı çok nettir, yani randevuya 5 dakika önce gidilir. Ama Türkiye’de böyle olmadığını görünce çok şaşırdım.

Bayram ziyaretinde ev sahibi nasılsınız diye sordu. Ben de iyiyim dedim. Biraz sonra tekrar eşi nasılsınız diye sordu. Az sonra başka birisi aynı şeyi sordu. Daha sonra Güçlü Bey dedi bizim adetlere göre normal ayrı ayrı sorulması diye.

”Freebird inTurkey” bloglarında paylaşıyorum yaşadığım güzel anılarımı. Japonya’da yaşayan Türkiye’yi merak eden kişilerin sıkça ziyaret ettiği bir blog. Vaktiniz olur ise okumanızı öneririm.

– Daha önce iletişim üzerine eğitim almışsınız, charter şirketinde çalışmak sizin için zor oldu mu?

Japonya’daki alışık olduğumuz sistemden dolayı hiç zor olmadı diyebilirim. Japonya’da hangi okul bölüm ya da dereceden mezun olursanız olun yapacağınız işe sıfırdan başlarsınız. Ben de charter şirketindeki ilk işime temizlik ile başaladım. 2014 yılında teknelerin iç temizliği,2015 yılında teknelerin dış temizliği ve 2016 da rezervasyon ile devam ediyorum. Tolga Bey’in 30 yıldır bu işi yapıyor olması ve tecrübeli olması bizim işe çok daha çabuk öğrenmemize ve adapte olmamızı sağladı.

– İşinizin keyifli yanlarından bahseder misiniz?

İnsanlarla sürekli iletişim halinde olmak hareketli ve yeniliğe açık olması çok keyif veriyor. Tabii zorlukları da var mesela ani gelişen olaylara, tekne arızalarına hazırlıklı olmak gerekiyor. Gelişmelere anlık olarak uyum sağlamak ve çözüm üretmek zorundasınız.

**************************************

– Hello Mrs. Yasuda, can you please tell about yourself.

Hello, I was born in Osaka Japan. I studied Faculty of Communication, after my graduation I worked at an advertising company and lived in Japan till 2010. I met Mr. Güçlü through a mutual friend and came to Turkey. Till July of 2014 I lived in Izmir.

– Can you please tell more about yourself; what are your hobbies?

Reading, sailing and photography. I had trainings at the faculty about photography and I take photos everywhere I visit. Moreover, we organized a competition among our guests this year. We request the guests of IRMAK YACHTING to send us the photos they have taken during their journey and the best photo selected in presence of the jury will win 1-week free boat trip.

– Were you able to adapt to live in Turkey?

I had no problems in compliance as I was several times to Turkey for learning the language and for vacation. However, I can tell you some cases I was very surprised.

In Japanese culture the time conception is always clear, I mean being ready at the appointment place 5 minutes before is a habit; but I wonder when I under- stood it is not the same in Turkey.

Another thing I wonder about was visiting relatives at religious holidays and I was surprised when I learned that treats are not rejected as it is considered as an impolite behavior. Also the repeated questions “How are you?” made me very surprised. One day we were visiting the relatives of my husband, the house owner asked me how I am, I replied I’m fine. A little bit later his wife asked me again how I am, Then another person asked the same question I was very surprised to do this. Afterward Mr. Güçlü informed me it is normal according to Turkish traditional customs to ask individually.

I share my good memories at “Freebird in Turkey” blogs. It is a blog visited mostly by the people living in Japan who are curious about Turkey. I can suggest you to visit it if you have time.

– You have studied communication before, was it difficult for you to work at a charter company?

It was not difficult for me because of the system we are accustomed to in Japan. In Japan you start to work from the beginning no matter which school, section or degree you graduate. My first work at the charter company was cleaning. In 2014 I did interior cleaning, in 2015 I did the exterior cleaning and continue now with reservations in 2016. Mr. Tolga who is doing this job since 30 years let us learn the job more quickly and get us better adapted with his experiences.

– Can you tell us about the joyful sides of your job?

It is very hilarious being in communication with people, being on the move and innovative all the time. Sure it has also difficult sides for example, you have to be ready for sudden changes and technical breakdowns of the boats. You need to orient yourself momentarily and find a solution accordingly.

**************************************

– Merhaba Güçlü Bey, biraz da sizi tanımak isteriz.

1976 Ankara doğumluyum. Ankara Üniversitesi ‘’Siyasal Bilgiler Fakültesi’’ mezunuyum. 2000-2002 yılları arasında Amerika’da Maharishi Üniversitesinde ‘’Düşünceyi Aşma Tekniğinin Kurumsal Yönü’’ üzerine Yüksek Lisans programımı tamamladım. Bu tekniği 18 yaşından beri uyguladığım ve faydalarını gördüğüm için bu üniversiteyi okudum. 2002 yılında ODTÜ’de yeni Sovyetler birliğinden dağılmış ülkelerin sosyolojik ve politik yapısı üzerine Yüksek Lisansa başladım. Yüksek Lisansımı dondurup 1999 yılından beri ilgi duyduğum Endonozya geleneksel müziği eğitimi almak için Endenozya’ya gittim ve 1 yıl orada eğitimimi tamamladım. Ve ardından Ankara’ya dönüp Yüksek Lisansımı tamamladım.

– Çok farklı sektörlerde eğitim almışsınız peki almış olduğunuz eğitim ile ilgili bir sektöre yönelmemenizin bir sebebi var mı?

Başvurduğum şirketler donanımlı bulduğu için iş bulamadım. En son ne olursa olsun şartlara bakmaksızın kabul edeceğim dedim. Ve İzmir Adnan Menderes Havalimanında RAMP-UÇUŞ- BİLGİ bölümünde 8 yıl çalıştım. Fakat vardiyalı bir iş olduğu için zorlandım ve ayrıldım. IRMAK YACHTING’in kuruluyor olması vardiyalı işten sonra beni çok heyecanlandırmıştı. Yukari hanım ile beraber 2014 yılı Kabotaj bayramında Göcek’e geldik. Türkiye’deki Türk şirketlerin denizlerdeki işletme hakkıyla birebir örtü- şür olması sebebiyle Kabotaj bayramında buraya gelmemiz çok güzel bir tesadüf oldu.

– Hobilerinizden bahseder misiniz?

Müziği seviyorum. Daha önce Ankara’da Gamelan orkestrasının kuruluşunda görev aldım. Ankara Bach korosunda söyledim. Türkiye’deki ilk blokflüt dörtlüsünün kurucusuyum. Şu anda ‘’bağlama’’ enstrümanını çalmayı öğreniyorum. Ayrıca yörük kültürüne büyük ilgim var ve onlarla ilgili araştırmalar yapıyorum. Astronomiyi severim. Go strateji oyununu yaygınlaştırmak için Göcek’te çalışmalar yapıyorum. Go strateji Japonya’nın dünyaya tanıttığı bir oyundur. Beyin jimnastiğini sağlayan sürekli kararların alındığı bir oyun. Geçen yıl Göcek Deniz Temiz İlköğretim okulunda 2 aylık bir eğitim verdim.

– Kısa sürede tanınır bir charter firması olmanızın sırrını öğre- nebilir miyiz?

Öncelikle Tolga Bey’in bu sektörde daha önceden yer alıyor olması ve tecrübelerinden faydalanarak ilerlememiz çok etkili oldu. Ayrıca firma kurucusu Çetin Bey’in mühendislik kökenli olması ve araştırmacı kişiliği şirketin sağlam temellere oturmasını sağladı. Bizim yerli müşteri portföyümüz çok fazla ve misafirlerimiz ile ilişkilerimizi hep sürdürüyoruz, bir nevi bir misafirimiz bizden hizmet aldıysa almaya devam ediyor.

Filomuzdaki her türlü işi, şirket sahibi ve ortakları olarak kendi- miz yaptığımız için müşteri beklentilerini anında karşılayabiliyoruz.

**************************************

– Hello Mr. Güçlü, we would like to know more about you.

I was born in Ankara in 1976. I was graduated from Ankara University “Faculty of Political Sciences”. During the years 2000 – 2002, I completed the master program “Transcendental Meditation Technique’’ in Maharishi University U.S.A. I preferred this master program as I apply this technic and get benefit of it since I am 18 years old. I started the master program at ODTÜ in 2002 about the sociological and political structure of the new countries separated from the Soviet Union. I stopped my master program and went to Indonesia to take a training of Indonesian traditional music which I was interested in since 1999. I stayed there one year and completed the music training. I came back to Ankara to be graduated from the master program.

– You studied different sections, how did you choose yachting and management?

I started to work at RAMP-FLIGHT-DATA branch in Izmir Adnan Menderes airport. It was a multipleshift job and had difficulties. I continued 8 years, I began to be forced because of the shift system and quit the job there. I was very excited establishing Irmak Yachting after a multipleshift work. Yukari and I moved to Göcek the Cabotage day in 2014. Moving to Göcek on cabotage feast was a very nice coincidence which made us very happy.

– Can you tell us about your hobbies?

I love music. I took part in the founding of the Gamelan orchestra in Ankara. I sang in the Bach choir. I am the founder of the first block flute quartet in Turkey. Currently, I am learning to play the instrument “baglama”. Additionally, I have great interest in nomadic culture and I am doing researches related to them.

I like astronomy.

I am trying to spread the game Go Strategy in Göcek. It is a board game that Japan introduced to the world. This game provides mental exercise in which decisions are taken constantly. Last year we organized a training for 2 months in Göcek Deniz Temiz primary school.

– What is the secret of being a well-known charter company in a short time?

First of all, the experience of Mr. Tolga and his previous existence on this sector was very effective on our improvement. Mr. Çetin, the founder of the company who has an engineering background and a researcher personality with strong emotional intelligence had an influence on the company’s development. We have a big portfolio of domestic clients and we continue our relations with all of them, in other words if one client chooses us, he keeps choosing us in the future, too.

We do all the work by ourselves as the owners and partners of the company, thus we can meet the expectations of the clients immediately.