Teknelerimizde Vira Demir kitabının Göçek Körfezi kısmını bulabilirsiniz;
Hem Göcek Körfezi (Osmanağa Çeşmesi, Atbükü, Boynuzbükü, Killebükü, Taşyaka Koyu (Bedri Rahmi), Sıralıbük Limanı, Sarsala, Manastır Koyu, Kapı Koyu, Yavansu Koyu, Merdivenli, Göbün, Tersane, Domuz Adası , Yassıca Adaları) hem de yakın çevresi hakkında (Katrancı , Fethiye, Gemiler Koyu, Karacaören, Soğuksu Limanı) bilgi edinebilirsiniz tekneye geldiğinizde.
Aynı zamanda İngilizce bilenler için Rod ve Lucinda Heikell’in yazdıkları (Turkish Waters and Cyprus Pilot) (Türk Suları ve Kıbrıs için Rehber ) kitap mevcuttur. Tabi bölgenin haritaları da.
Tekne teslimi sırasında Üs Müdürü Tolga Tozkar sizin planlarınız doğrultusunda bölge hakkında bilgilendirme yapabilir.
Önce Büyük usta Sadun Boro’nun Vira Demir Kitabı’nda bölgeyi nasıl tasvir ettiğine bakalım;
“Denizin, tarih zenginliği ve doğa güzelliğini kucakladığı yeşil ve mavi alan”
“Fethiye Körfezi’nin batı yakasında, dantela gibi iç içe girmiş koylar ve onların önünde uzanan adalar, aralarında gölden farksız bir iç deniz olan Göçek Körfezi’ni oluşturur. (…) Bu eşsiz körfezin etrafını dağlar çevreler, çam ormanları suya iner. Denize fırlamış burunlar peş peşe sıralanır, aralarında irili ufaklı birbirinden güzel koylar saklanır.”
“Göcek körfezi yat turizminin odak noktası durumundadır. 1988’den beri, Göçek Körfezi “Özel Çevre Koruma” kapsamında olup, koylarda inşaat yasaktır.
Göcek son yıllarda gerek “Özel Çevre Koruma” kanunundaki yeni düzenlemelerle ve Doğal Sit Alanlarının yeniden derecelendirilmesi gibi konularla pek çok kez gündeme geldi
Irmak Yachting Üs Müdürü Tolga Tozkar’ın yakın dostu Ali Boratav Atlas Dergisi, Cumhuriyet Gazetesi ve Yacht Türkiye’de yayınlanmış yazılarını bu başlık altında bir araya getirmemize izin verdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Ali Boratav Muğla Çevre Platformu’nun toplantı haberini “kelebekler vadisi, gemiler koyu, tüm bozburun kıyıları, söğüt, akbük, datça yarımadası’nın batısı, selimiye, orhaniye, dirsekbükü, amazon-bördübet, kıran sahili, alakışla-kisse bükü, karacasöğüt, bodrum pabuç burnu, gökova liman bölgesi, köyceğiz alyan… onlarca el değmemiş doğa-deniz sığınağı tehdit altında….” diye yazarak duyuruyordu 2016’nın son günlerinde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal Sit Alanlarının derecelerinin, koruma düzeylerinin ve kapsadıkları alanların yeniden düzenlenmesi amacıyla başlattığı “Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi”ni görüşerek, oy birliği ile “projeye bu haliyle karşı çıkılması” kararı vermiştir.
Göcek’de doğal denge ve arıza… (Ali Boratav)
Göcek Koyları’nda sürpriz ve güzel bir çözüm! (Yacht Türkiye)
Bırakın Göcek vahşi kalsın! (Atlas)