Güneş Topla Benim İçin

Şair burada kime seslenmiş. Irmak Yachting bünyesinde bulunan tüm teknelere seslenmiş olabilir mi? Artık bütün teknelerimizde biranızı güneş ile soğutabileceksiniz. Aküleri şarj etmek için har har har motor çalıştırmak zorunda kalmayacaksınız. Sessiz ve temiz elektrik üreten güneş panelleri sizin için güneş topluyor olacak artık.

Konuya bir de teknik açıdan yaklaşan Açık Deniz Akademi Eğitmeni Özgür Ökten’in sözlerini dinleyelim.

”Hem müşteriler için müthiş bir konfor sağlıyor hem de sizin açınızdan her sezon ölmüş akülerin yenilenmesi (hem maliyet hem ağır işçilik) işinden kurtulmuş olacaksınız. 
O akülerin çöpe gitmesi (kurşunları gitmiyor ama yine de pek çok kimyasal çöp çıkıyor aküden), onların imalatı-sevkiyatı sırasındaçevreye verilen zararları saymıyorum bile.

Göcekteki Irmak yatçılık tüm teknelerine bu panel montajını uygulamış, çok hoşuma gitti, örnek olması için fotoları paylaşayım istedim.

2x3cm kalınlığında krom profilden hafif eğimli bir çerçeve yapılmış ve 2 adet 140w’lık esnek panel bunlara vidalanmış, kabloları da kromların içinden tekneye kadar yürütülmüş.
Oldukça sade, hafif ve şık görünüyor.

Çerçevenin baş tarafa bakan ayakları tentenin yatay borularına basit birer menteşe ile bağlı, kıça bakan ayaklar ise boru ile aşağı uzatılıp puşpite bastırılmış.
Tente tamamiyle bağımsız açılıp kapanabiliyor.

Maliyeti de kalın krom borudan mamül dev mataforalara göre çok çok daha insaflı olmuş.”

(Heyamola Hey‘sitesinden)